Przepis na ciasto bez pieczenia
Składniki:
około 60 herbatników (wilka paczka lub kilka małych)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem
2 szklanki mleka
pół kostki margaryny Kasi
500 ml śmietanki 30%
2 opakowania Fix do bitej smietany
puszka masy krówkowej (tzw. skarmelizowane słodkie mleko, masa kajmakowa)
tabliczka czekolady lub kakao
Przepis:
1) Na dnie blaszki (około 25 cm x 30 cm) układamy herbatniki. Wylewamy całą masę krówkową i rozsmarowujemy na herbatnikach. Kładziemy na to kolejną warstwę herbatników.
2) gotujemy 2 budynie w 500 ml mleka. Jak podstygną to dodajemy pół kostki margaryny Kasi i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę rozsmarowujemy na herbatnikach.
3) Kładziemy kolejną warstwę herbatników.
4) Robimy bitą śmietanę: 500 ml śmietanki 30% ubijamy mikserem z 2 opakowaniami Fix do bitej śmietany. Gotową bitą śmietanę rozsmarowujemy na herbatnikach.
5) całość posypać kakao lub startą czekoladą
6) wstawiamy do lodówki na około 2 godziny
7) próbujemy opanować się i nie czekać z łyżeczką pod lodówką aż miną 2 godziny ;-)
SMACZNEGO!
1 komentarz:
Spróbuje i zrobię mamie na 40 urodziny. Mam nadzieję że wyjdzie smacznie. Świetnie i prosto opisane. Dziękuje :)
Prześlij komentarz