sobota, 15 października 2011

Chili = Ostre = Kapsaicyna = ZDROWIE

Za ostry smak papryczki chili odpowiada chemiczny związek Kapsaicyna, która jest zbawienna dla naszego organizmu, gdyż :

- poprawia samopoczucie i przeciwdziała stanom depresyjnym
- niweluje ból 
- pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz śliny
- przeciwdziała tworzeniu się komórek nowotworowych



Co ciekawe, charakterystyczne uczucie szczypania po zjedzeniu papryczki spowodowane jest tym, że Kapsaicyna bezpośrednio oddziałuje na komórki nerwowe. Kapsaicyna, nawet przy przedawkowaniu, nie uszkadza komórek nerwowych, a jedynie je poraża. Nie należy się jednak przejmować przedawkowaniem, które jest wręcz niemożliwe, wręcz przeciwnie - pomyśleć o włączeniu do codziennej diety cudownych papryczek chili - czyż dobre samopoczucie i lepsze zdrowie nie brzmią zachęcająco?  Ponadto osoby dbające o linię powinny być dodatkowo zachęcone faktem, że ostre potrawy sprawiają, że szybciej czujemy się syci!

Zdarza się nawet nieustraszonym chiliżercom, iż przesadzą z ostrością - i co wtedy? A wtedy należy pamiętać, że najlepiej zjeść coś tłustego albo wypić tłuste mleko, gdyż Kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach.. Na nic się zda popijanie wodą czy Pepsi. 

Warto dodać, że istnieje specjalna skala ostrości, tzw. Skala Scoville'a, która określa zawartość Kapsaicyny w potrawie czy sosie.   

Warto eksperymentować i kupić ostry sos i próbować dodawać go do naszych codziennych potraw: do zupy, zmieszać z ketchupem, do sosów, do ... Do wszystkiego! W końcu to samo zdrowie.

Brak komentarzy: