A dlaczego warto pić kawę?
Kawa może mieć korzystny wpływ w pewnych obszarach zdrowia – badania wykazały, że może zmniejszyć ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych i kamienicy nerkowej.
Trudno jest zasugerować jaka ilość spożytej kawy jest bezpieczna ze względu na ogromne różnice w zawartości kofeiny oraz na różnice wynikające z indywidualnej wrażliwości. Osobom z wysokim ciśnieniem oraz kobietom w ciąży zaleca się ograniczenie spożycia kofeiny. Dla reszty populacji, nie ma dowodów na długoterminowe szkody wyrządzone przez kawę.
źródło: http://www.bbc.co.uk
tłumaczenie: Kawoszki :)
*Polifenole – organiczny związek chemiczny z grupy fenoli, zawierające przynajmniej dwie grupy hydroksylowe przyłączone do pierścienia aromatycznego. Polifenole występują naturalnie w roślinach. Wiele z nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające i zmniejsza szansę wystąpienia chorób układu krwionośnego i raka. Polifenole dzielą się na hydrolizowalne taniny (estry kwasu galusowego i sacharydów) oraz fenylopropanoidy, takie jak flawonoidy i ligniny. Największą i najlepiej poznaną grupą związków polifenolowych są flawonoidy.
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Polifenole
1 komentarz:
Cześć, polecam Ci kawę z EspressoArt jeśli tak lubisz kawę :)
Prześlij komentarz