piątek, 14 października 2011

Kawa? Tak ale nie do obiadu.

Zarówno kawa jak i herbata zawierta polifenole*, które mogą wiązać się z żelazem, przez co proces wchłonięcia żelaza przez nasz organizm zostaje utrudniony. Unikanie kawy i herbaty podczas posiłków jest niezmiernie ważne dla ludzi narażonych na niedobór żelaza.

A dlaczego warto pić kawę?



Kawa może mieć korzystny wpływ w pewnych obszarach zdrowia – badania wykazały, że może zmniejszyć ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych i kamienicy nerkowej.
Trudno jest zasugerować jaka ilość spożytej kawy jest bezpieczna ze względu na ogromne różnice w zawartości kofeiny oraz na różnice wynikające z indywidualnej wrażliwości. Osobom z wysokim ciśnieniem oraz kobietom w ciąży zaleca się ograniczenie spożycia kofeiny. Dla reszty populacji, nie ma dowodów na długoterminowe szkody wyrządzone przez kawę.
źródło: http://www.bbc.co.uk
tłumaczenie: Kawoszki :)

*Polifenole – organiczny związek chemiczny z grupy fenoli, zawierające przynajmniej dwie grupy hydroksylowe przyłączone do pierścienia aromatycznego. Polifenole występują naturalnie w roślinach. Wiele z nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające i zmniejsza szansę wystąpienia chorób układu krwionośnego i raka. Polifenole dzielą się na hydrolizowalne taniny (estry kwasu galusowego i sacharydów) oraz fenylopropanoidy, takie jak flawonoidy i ligniny. Największą i najlepiej poznaną grupą związków polifenolowych są flawonoidy.
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Polifenole

1 komentarz:

Unknown pisze...

Cześć, polecam Ci kawę z EspressoArt jeśli tak lubisz kawę :)